Tort z kapusty

Tort z kapusty
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Bardzo smaczne i proste danie, nie tylko na jesienny obiad. Z podwójnej ilosci mozna upiec cala blache i czesc zamrozic. Odgrzewane smakuje równie dobrze.

Składniki

  • MARCHEWKOWY SPÓD
  • 300g mąki orkiszowej
  • 100 g masła jogurtowego
  • 125 g marchwi
  • 50 g wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • NADZIENIE:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 400 g białej kapusty lub innej
  • 150g marchwi, drobno startej
  • 1 por
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 100g tartego sera
  • 1 łyżka oleju
  • oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowac spód tortu:
    Obrac i zetrzec marchewke, następnie zagniesc ciasto ze wszystkich składników.
    Jesli ciasto klei sie za bardzo, dodac troche maki.
    Ciasto przelozyc do natluszczonej lub wylozonej papierem do pieczenia formy.

  2. Oczyscic pora i pokroic w pierscienie.
    Drobno posiekac kapuste i zetrzec drobno marchewki.

  3. Na gorącej patelni z olejem podsmazyc mieso mielone, dodać pora, kapuste i dusic na wolnym ogniu przez około 5 minut.
    Dodac marchewki i kwana smietane.
    Doprawic sola, pieprzem i oregano.
    Nastepnie ulozyc warzywa na przygotowanym spodzie i posypac tartym serem.
    Piec przez około 40 minut w 200 ° C.

Komentarze do przepisu (12)

babcitereskiciasta 20 października 2018
Pyszne danie.:)
fafiatko 21 października 2018
Ale pyszny tort! Pomyslowy spod a farsz to juz delicje!
Obserwator 21 października 2018
Ciekawe danie. Najbardziej zaintrygowało mnie masło jogurtowe. Zapewne własna inwencja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • MARCHEWKOWY SPÓD
  • 300g mąki orkiszowej
  • 100 g masła jogurtowego
  • 125 g marchwi
  • 50 g wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • NADZIENIE:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 400 g białej kapusty lub innej
  • 150g marchwi, drobno startej
  • 1 por
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 100g tartego sera
  • 1 łyżka oleju
  • oregano
  • sól, pieprz
Składniki