Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort naleśnikowy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 139
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 139
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Składniki
Naleśniki: jajka zmiksuj z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta, dolej mleko. Porcjami wsypuj mąkę. Całość ponownie zmiksuj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Patelnię (o średnicy 20 cm) mocno rozgrzej, cienko posmaruj olejem.
Wylewaj małe porcje ciasta, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i smaż naleśniki, aż się zezłocą. Powinno ich być 16–18. Gotowe odstaw do ostygnięcia.
Krem: owoce przebierz, opłucz pod bieżąca wodą. Dobrze osusz. Odłóż garść do dekoracji. Od pozostałych truskawek oderwij szypułki i razem z jeżynami zmiksuj je na gładko.
Mus owocowy przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i poczekaj, żeby spęczniała. W rondlu podgrzej połowę musu, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj resztę musu. Odstaw do wystudzenia. Następnie połącz z twarogiem. Śmietanę ubij na sztywno z 100 g cukru, wymieszaj z masą serową.
Tort: na paterze o średnicy ok. 25 cm połóż jeden naleśnik. Na środek nałóż 3 łyżki kremu owocowego. Rozsmaruj go równomiernie po całym placku, pozostawiając wolne brzegi (ok. 0,5 cm). Przykryj drugim naleśnikiem, ponownie nałóż na niego porcję kremu. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy z 8 naleśników.
Tort wstaw do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ułóż następne warstwy z pozostałych naleśników i reszty kremu. Wbij w tort wykałaczki, dzięki temu będzie stabilny. Wstaw do lodówki. Goście przyjdą za kilka minut? Możesz już podawać tort, ale jeśli nie brakuje ci czasu, zostaw tort w lodówce na 3–4 godziny, będzie jeszcze smaczniejszy.
Przed podaniem usuń wykałaczki. Wierzch tortu udekoruj owocami. Możesz go też lekko oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Twój Styl