Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i pyszny torcik ziemniaczany z masą serową. Najlepszy jest na gorąco z ciągnącym się serem
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 112
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 112
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę. Pieprz i ziele angielskie ucieramy w moździerzu. Do masy ziemniaczanej dodajemy wszystkie przyprawy, masło, jajko, mleko i ok. 30g sera żółtego. Bardzo dokładnie mieszamy.
Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy 1 łyżeczką bułki tartej. Wykładamy pół masy ziemniaczanej. Na nią wysypujemy ser (zostawiamy trochę na górę). Na ser dajemy resztę masy ziemniaczanej. Górę wysypujemy odrobiną bułki tartej i pozostałym serem. Masę dobrze układa się mokrą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Tort podajemy na gorąco. Można go odgrzać również następnego dnia.