Torcik z risotto

Torcik z risotto
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raksaksa1
Może nie jest proste i nieco czasochłonne, ale warto spróbować

Składniki

  • Składniki na risotto:
  • ryż do risotto, 1-5 szklanki
  • wino białe, 1 szklanka
  • Groszek wg uznania
  • por, 1-2 sztuki
  • bulion warzywny, ok. 2 litrów
  • Pozostałe składniki:
  • ciasto francuskie, 1 lub 2 płaty
  • czerwone papryki, 2-3 sztuki
  • szpinak, 1 opakowanie
  • ser feta, 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. W celu obrania ze skóry papryki układamy ją na blaszce i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200 stop. aż skóra będzie czarna. Wyjąć z piekarnika do ostudzenia, obrać ze skóry. Kroimy w paski bądź w kostkę.

  2. W międzyczasie przygotowujemy risotto (tak naprawdę tak jak każdy umie i lubi ), ja robiłam je następująco: na patelni na łyżce masła duszę drobno posiekany por, jak będzie miękki to wsypuję groszek gotowany lub z puszki. Następnie wsypuję na patelnię ryż, chwilę duszę go ciągle mieszając. Równocześnie w garnku przygotowuję ok. 2l bulionu warzywnego (musi się ciągle gotować na bardzo małym ogniu) oraz podgrzewam szklankę białego wina. Jak ryż połączy się z warzywami na patelni i delikatnie zeszkli wlewam ciepłe wino. Łączę z ryżem. Gdy ryż wypije wino zaczynam podlewać go ciepłym bulionem, ciągle mieszając duszę dolewając bulion, aż ryż będzie miękki i przestanie wchłaniać płyn. Zostawić do ostygnięcia.

  3. Szpinak w zależności czy mrożony, czy surowy, dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem (wg uznania).

  4. Przygotowujemy tortownicę. Jeden płat cista wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę tak by brzegi ciasta mocno wystawały poza tortownicę. Układamy składniki toru w następującej kolejności: Połowa risotta, połowa papryki, połowa pokrojonej w kostkę fety i połowa szpinaku. Powtarzamy……wierzch czyli szpinak przykrywamy zwisającymi bokami ciasta lub kładziemy połowę drugiego plastra. Chodzi o to by wierzch naszego toru był całkowicie przykrywy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.50 min aż bedzie złociste i chrupkie. Kroimy dopiero po delikatnym wystudzeniu. Podajemy jako samodzielne danie z dowolnymi sosami (wersja wege), lub jako dodatek do pieczonych mięs. Smacznego p.s. ja na wierzch ciasta poukładałam ser

Komentarze do przepisu (8)

Annuar 27 maja 2011
Wspaniale i pysznie wygląda, super wszystko sfotografowałaś i opisałaś. Napisz jeszcze proszę w jakiej... Czytaj całość »
Wspaniale i pysznie wygląda, super wszystko sfotografowałaś i opisałaś. Napisz jeszcze proszę w jakiej temperaturze pieczesz. Niczym nie przykrywasz ?
raksaksa1 27 maja 2011
Dziękuję:)))Ponieważ, składniki tak naprawdę są już ugotowane to chodzi przede wszystim o ciasto francuskie,... Czytaj całość »
Dziękuję:)))Ponieważ, składniki tak naprawdę są już ugotowane to chodzi przede wszystim o ciasto francuskie, ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200stopni, ale po włożeniu tortu zmniejszyłam temperaturę do 170 z termoobiegiem i niczym nie przykrywałam, bo ciasto ma byc chrupkie. Pozdrawiam
karolciaa 27 maja 2011
Rewelacyjnie wygląda...dla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu i pracy :) Do wypróbowania
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na risotto:
  • ryż do risotto, 1-5 szklanki
  • wino białe, 1 szklanka
  • Groszek wg uznania
  • por, 1-2 sztuki
  • bulion warzywny, ok. 2 litrów
  • Pozostałe składniki:
  • ciasto francuskie, 1 lub 2 płaty
  • czerwone papryki, 2-3 sztuki
  • szpinak, 1 opakowanie
  • ser feta, 1 opakowanie
Składniki