Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik kartoflany z boczkiem"
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 354
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 354
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie ok. 20 min. Odcedź, jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Gdy wystygną, pokrój je w średniej grubości plastry.
Zagotuj 1 litr posolonej wody. Do wrzątku wsyp mrożony groszek i gotuj bez przykrycia ok. 6 min. Odcedź i natychmiast przelej zimną wodą (dzięki temu groszek zachowa ładny kolor).
Cebule obierz, drobno posiekaj. Wędzony boczek pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż na suchą patelnię i wysmaż go na chrupko. Dodaj cebulę, zeszklij.
Mleko zmiksuj z jajkami. Sos przypraw na dość pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mieloną ostrą papryką.
Prostokątną formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami ziemniaki, boczek z cebulą oraz zielony groszek. równomiernie zalej sosem śmietanowo-jajecznym.
Piecz 40–45 min w temp. 200 st. Ostudź, pokrój na porcje.Źródło: Tina