TIEB DJEN czyli Afrykanskie Risotto/Pilaw

TIEB DJEN czyli Afrykanskie Risotto/Pilaw
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: NATIE
Pyszne, nieskomplikowane danie. Jest to danie odswietne i przygotowanie jest dosc czasochlonne, ale naprawde godne sprobowania. Kolejna propozycja z Afryki Zachodniej. Wolowina w Afryce to rarytas,wiec czesciej przyzadza sie to danie z ryba lub kurczakiem. Warzywa mozna dodac dowolne ale najczesciej dodawana jest marchewka, dynia, kapusta i baklazan.

Składniki

  • wolowina na gulasz, 400g
  • pietruszka drobno posiekana, 1 peczek
  • dymka drobno posiekana, 1 peczek
  • czosnek drobno posiekany, 4 zabki
  • swieze pomidory, 3
  • koncentrat pomidorowy, 2 lyzki
  • baklazan, 1 maly
  • cebula, 2 szt
  • marchewka, 2 szt
  • kalarepa lub brukiew, 1 szt
  • dynia, maly kawalek
  • Kapusta, 1/4 glowki
  • szczaw (opcjonalnie), maly sloiczek
  • so, pieprz, maggi
  • surowy ryz dlugoziarnisty (nie z torebki!), 4 filizanki
  • chilli (wg uznania), u nas 4 papryczki

Przygotowanie

  1. Wolowine natrzec polowa pietruszki,szczypiorku i czosnku z sola i pieprzem, odstawic na pare godzin, po czym obsmazyc na rumiano w glebokiej patelni lub garnku i odstawic. W tym samym naczyniu podsmazyc posiekana cebule, drobno posiekane pomidory i koncentrat pomidorowy, po paru chwilach dodac wode i podsmazona wolowine i gotowac do miekkosci miesa. Gdy wolowina jest juz prawie miekka dodac reszte pietruszki z dymka i czosnkem i warzywa w duzych kawaklach . Gotowac do miekkosci ale tak zeby warzywa sie nie rozpadly.

  2. Mieso i warzywa wylowic z sosu i pod przykryciem trzymac w cieplym miejscu. Czas na ryz. Gotujemy go w sosie w ktorym gotowaly sie mieso i warzywa. Wywar nalezy uzupelnic woda tak, zeby bylo go 8 filizanek, doprawic sola i ugotowac ryz. Ja doprowadzam do wrzenia, wsypuje ryz i na minimalnym ogniu gotuje do miekkosci pod przykrywka.

  3. Sposob podania: nakadamy ryz, na wierch mieso, po kawaku z kazdego warzywa, a obok kleks ze szczawiu. Oczywiscie szczaw najlepiej zrobic samemu ale ten polski ze sloika smakuje prawie tak samo jak ten afrykanski. Bon apetit!

Składniki
  • wolowina na gulasz, 400g
  • pietruszka drobno posiekana, 1 peczek
  • dymka drobno posiekana, 1 peczek
  • czosnek drobno posiekany, 4 zabki
  • swieze pomidory, 3
  • koncentrat pomidorowy, 2 lyzki
  • baklazan, 1 maly
  • cebula, 2 szt
  • marchewka, 2 szt
  • kalarepa lub brukiew, 1 szt
  • dynia, maly kawalek
  • Kapusta, 1/4 glowki
  • szczaw (opcjonalnie), maly sloiczek
  • so, pieprz, maggi
  • surowy ryz dlugoziarnisty (nie z torebki!), 4 filizanki
  • chilli (wg uznania), u nas 4 papryczki
Składniki