Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Terryna ogórkowa"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 163
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 124
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 163
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 124
Składniki
Ogórki obierz cienko ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj na gładko. Śmietankę ubij na sztywno, połącz ją z twarogiem oraz musem ogórkowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, starannie wymieszaj, aby dobrze się rozpuściła i odstaw do ostygnięcia. Gdy już przestygnie, połącz ją z masą ogórkowo-serową. Ogórek przeznaczony do wyłożenia formy umyj, osusz, a następnie pokrój na plasterki wzdłuż razem ze skórką.
Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Długie plastry ogórka układaj tak, aby przykryły dno oraz boki formy, a końce każdego plasterka wystawały jeszcze poza brzegi formy. Na nie wyłóż połowę tężejącego musu ogórkowego. Następnie na środku poukładaj wzdłuż umyte i osuszone rzodkiewki. Na nie wyłóż pozostały mus i przykryj wystającymi końcówkami ogórka. Formę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Schłodzony mus pokrój na plasterki, udekoruj pokrojoną w słupki rzodkiewką i gałązkami koperku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie