Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Terrina z łososiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Namocz żelatynę w bardzo małej ilości zimnej wody (wystarczą 2-3 łyżki). Gdy napęcznieje (po mniej więcej 5 minutach), zalej ją połową szklanki gorącej wody, mieszaj, aż się rozpuści, a potem odstaw do wystygnięcia.
Serek wyłóż do miseczki. Dodaj śmietanę. Ubij trzepaczką (lub mikserem) na puszystą masę. Odłóż 1/3 masy. Do reszty dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem. Odlej 2/3 żelatyny, dodaj do niej kilka łyżeczek serka chrzanowego, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do reszty serka (dzięki temu w masie serowej nie powstaną grudki). Dokładnie wymieszaj.
Posiekaj umytą i osączoną natkę. Zmiksuj z odłożoną masą twarożkową i wymieszaj z pozostałą żelatyną. Przygotuj 4 filiżanki do kawy. Każdą z nich wyłóż plasterkiem wędzonego łososia, a następnie nałóż połowę masy serowo-chrzanowej.
Na nią wyłóż masę serowo-pietruszkową i resztę serowo-chrzanowej. Przykryj łososiem (i folią) i wstaw do lodówki. Przed podaniem wyjmij z filiżanek (jak babki) po 2 terriny na 2 talerzyki wyłożone kawałkami liści sałaty. Udekoruj koperkiem i skórką cytrynową.
To z was, które lepiej radzi sobie w kuchni, zajmie się m mas serowych. Pomocnik szefa kuchni na pewno da sobie radę z posiekaniem natki.Źródło: Olivia