Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina ryżowa z kurkami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 202
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8940
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 202
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8940
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Czosnek obrać, przecis nąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Podsmażyć na nim czosnek i pieczarki. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać ryż i nitki szafranu. Zalać winem i 750 ml bulionu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować jeszcze 10 minut.
Kurki oczyścić. Cebulę obrać, posiekać. Zioła opłukać, oderwać igiełki rozmarynu od gałązek. Natkę pietruszki i bazylię posiekać.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć na nim cebulę i kurki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ziołami. Dodać do ryżu z pieczarkami, wlać resztę bulionu, gotować 10 minut.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Ryż zdjąć z ognia. Dodać do niego śmietanę i starty parmezan. W ciepłej masie ryżowej rozpuścić spęczniałą żelatynę. Doprawić do smaku.
Formę 35 x 20 cm wyłożyć przezroczystą folią. Na spodzie rozsmarować masę ryżową. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem terrinę pokroić na kwadratowe porcje i udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco