Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tatarskie kibiny"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
<strong>Kruche ciasto na kibiny można przygotować z dodatkiem drożdży, zaś farsz wzbogacić drobno siekaną białą kapustą.</strong>
<strong>Na farsz:</strong>
30-40 dag karkówki, duża cebula, ząbek czosnku, smalec, majeranek, sól, pieprz, papryka, kminek, roztrzepane jajko.
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, pergamin.
na ciasto najpierw wymieszaj w misce łyżką, po chwili szybko zagnieć dłońmi spójne i jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
Karkówkę pokrój w drobniutką kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż mięso, a po kilku minutach smażenia dorzuć cebulę z czosnkiem.
Smaż razem na wolnym ogniu około 7 min. Po zdjęciu patelni z ognia dopraw mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj z niego niewielkie krążki. Na połowie krążków układaj po porcji mięsa. Następnie przykryj je pozostałymi krążkami ciasta. Zlepiaj brzegi, formując okrągłe pierożki.
Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną kminku.
Pierożki piecz na złoto w temperaturze 200° C. Podawaj ciepłe z sosem pomidorowym lub po ostygnięciu – z barszczem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 365 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie