Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tartaletki na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5235
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5235
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Składniki
60 minut • 8 porcji • 257 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Obierz cebulę, pomidory sparz, zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, podsmaż, aż się zrobi złocista. Dodaj mięso, przyprawy, pokrojone oliwki. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę.
Wyjmij ciasto i wykrój 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Od razu układaj je w foremkach do tartaletek.
Wymieszaj jogurt z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Wykładaj masę na spód ciasta. Na wierzch wyłóż mięso z pomidorami.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Wstaw tartaletki. Zapiekaj ok. 30 minut. Na patelni podpraż orzechy. Po wyjęciu do każdej tartaletki dodaj orzechy i plasterek świeżej fioletowej cebuli. Po wierzchu posyp świeżymi ziołami.Źródło: Olivia