Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Przepis dnia 2013-07-06
Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 400g
  • masło 125 g
  • ZIMNA WODA 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • jajko 1
  • FARSZ:
  • Szpinak mrożony liściasty 1 op.
  • czosnek 2 ząbki
  • ser Feta 1/2 kostki
  • sok z 1/2 cytryny
  • Gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • śmietana 30 % 100 ml
  • jajko 1
  • pomidory 2 duże

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić na suchej patelni, od czasu od czasu podlewać go odrobią wody, aby się nie przypalił. Gdy szpinak się całkowicie rozmrozi dodać do niego sok z cystyny, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i całość wymieszać.

  2. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.

  3. W między czasie umyć pomidory i pokroić je w równe plastry. Śmietanę połączyć z jajkiem na jednolita masę. Ser feta drobno pokruszyć ( najlepiej zrobić to za pomocą rąk).

  4. Po upływie 15 minut tarte wyjąć z piekarnika. Do środka nałożyć farsz szpinakowy, wyrównać. Następnie szpinak pokryć po całości pokruszoną fetą. Polać sosem śmietanowo- jajecznym, a na sam wierzch ułożyć plastry pomidora. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 7 minut zwiększyć temperatur do 200 stopni C, w celu przyrumienienia wierzchu.

Komentarze do przepisu (5)

irma 04 lipca 2013
Podoba mi się ten przepis i tarta tak ładnie wygląda. Chowam do książki. :)
sms1962 04 lipca 2013
A jajko to całe? Chyba tylko żółtko. C''nie?
Konto usunięte 30 lipca 2013
Apetyczna i rzeczywiście jak pizza, zabieram do książki :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 400g
  • masło 125 g
  • ZIMNA WODA 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • jajko 1
  • FARSZ:
  • Szpinak mrożony liściasty 1 op.
  • czosnek 2 ząbki
  • ser Feta 1/2 kostki
  • sok z 1/2 cytryny
  • Gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • śmietana 30 % 100 ml
  • jajko 1
  • pomidory 2 duże
Składniki