Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem i fetą i masą jajeczną na spodzie z ryżu, z dodatkiem parmezanu. Pyszna alternatywa do kruchego ciasta, doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryżu z obiadu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 589
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 858
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 589
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 858
Składniki
Ryż ugotować do miękkości, odstawić do lekkiego przestudzenia, Następnie zmieszać z jajkiem, parmezanem, solą, ziołami. Okrągłą formę do pieczenia ciasta z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem. Wyłożyć ryż i wylepić nim dno i boki tortownicy. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut w 190 stopniach.
Szpinak umyć i wysuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku, podsmażyć chwilę i dodać szpinak, mieszać aż szpinak zmięknie, przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, posolić, popieprzyć, dodać skórkę z cytryny, szpinak i pokrojoną w kostki fetę, zamieszać. Wylać masę na podpieczony spód do tarty, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać ok 30-35 minut w 180 stopniach.