Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwonasz
po prostu pycha :)

Składniki

  • CIASTO
  • margaryna, 200g
  • mąka-pszenna lub razowa, 360g
  • ZIMNA WODA, 5 łyżek
  • nadzienie
  • cebula, 2 szt
  • szpinak świezy, 2 wiązki
  • pieczona lub grilowana piers z kurczka, 1 duża
  • ser typu feta, 100 g
  • mleko lub śmietanka, 300ml
  • Jaja, 3 szt
  • sól,pieprz,
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. z podanych składników na ciasto wyrobić podkład i wylepić formę ,schłodzić.

  2. Cebulę pokroić w pióra przesmażyć aż zmięknie.odstawić.Filet pokroić w kostkę,ser również.Liście szpinaku wypłukane wrzucić na głęboka patelnię podlać kilkoma łyżkami wody i poczekać aż zwiędną po czym odcedzić odcisnąć i grubo posiekać wrzucić do cebuli.

  3. Na ciasto ułożyć filet ser ,cebulę ze szpinakiem.Mleko lub śmietankę wymieszać z jajami dodać przyprawy i wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek,zalać tą mieszaniną tartę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto się zrumieni a nadzienie "zsiądzie".Dla podwyższenia kaloryczności można wierzch posypać tartym serem

Komentarze do przepisu (4)

tota 22 maja 2011
alez to musi byc pyszne :-)
jagienkaaa 05 czerwca 2011
SWIETNA!
Annuar 13 czerwca 2011
Bardzo smaczne nadzienie i nadaje się również do pizzy, naleśników czy jako omlet. Ale moim zdaniem KONIECZNIE... Czytaj całość »
Bardzo smaczne nadzienie i nadaje się również do pizzy, naleśników czy jako omlet. Ale moim zdaniem KONIECZNIE trzeba najpierw podpiec samo ciasto !!! Gdy robiłam wg przepisu po 25 min. brzegi były zarumienione, nadzienie "siadło" a środek ciasta okazał się surowy. Po kolejnych 20 min ciasto (które chyba nasiąkło masą mleczno-jajeczną) nadal było półsurowe a wierzch (przykryty folią aluminiową) coraz bardziej się spiekał i brązowiał. W sumie jedliśmy tartę po godzinie. Następnym razem na pewno najpierw podpiekę ciasto.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • margaryna, 200g
  • mąka-pszenna lub razowa, 360g
  • ZIMNA WODA, 5 łyżek
  • nadzienie
  • cebula, 2 szt
  • szpinak świezy, 2 wiązki
  • pieczona lub grilowana piers z kurczka, 1 duża
  • ser typu feta, 100 g
  • mleko lub śmietanka, 300ml
  • Jaja, 3 szt
  • sól,pieprz,
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa do smażenia
Składniki