Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasiagie
Tarta, moja druga w życiu, a tak smaczna. Jestem z siebie dumna. Zniknęła z prędkością światła!

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 120 gram zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania przyprawy do drobiu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 450 gram mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 kostka sera feta
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • kostka sera edamskiego

Przygotowanie

  1. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajmy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy wodę, dobrze wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.

  2. W tym czasie rozpuścić w głębokim garnku masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Wszystko razem podsmażamy do czasu odparowania wody. Kiedy to nastąpi dodajemy rozdrobniony widelcem serek feta. Mieszamy wszystko na małym ogniu i kiedy szpinak i ser się połączą doprawiamy pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.

    Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na dwóch łyżkach oleju (lub oliwy). Zrobionego kurczaka wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  3. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, grubo posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy i pieczemy około 20 minut na termoobiegu nastawionym na 170 stopni. Jeżeli nie masz lub nie lubisz używać termoobiegu piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz aż ciasto będzie miało złoty kolor.
    Na upieczony spód wykładamy kurczaka, którego potem przykrywamy szpinakiem. Całość obficie posypujemy startym serem edamskim.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 15 lipca 2014
Musi być pyszna :)
nacinka 07 września 2014
Fajny przepis :) chowam go u siebie i na pewno wypróbuje :)
Konto usunięte 07 września 2014
mniam, pysznie wyglada. Na pewno spróbuje ;)
Składniki
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 120 gram zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania przyprawy do drobiu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 450 gram mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 kostka sera feta
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • kostka sera edamskiego
Składniki