Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato

Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szynszylka
Miała być prosta tarta ze szpinakiem i boczkiem a wyszła tarta na bogato

Składniki

  • szpinak świeży 20 dag
  • szpinak mrożony 0,5 kg
  • czosnek 6 dużych ząbków
  • boczek wedzony 20 dag
  • cebula 3 duże szt
  • ser żółty 10 dag
  • jajka 6 szt
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka przenna typu 1850 dwie szlanki
  • masło 15 dag
  • ser feta 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tarty ze szpinakiem i boczkiem zaczynamy od ciasta. Z mąki, dwóch żółtek, 10 dag masła i szczypty soli ugniatamy ciasto. Ugniatamy krótko, do momentu połączenia składników. Odkładamy do lodówki.

  2. Na patelni na oleju szklimy pokrojoną grubo cebulę razem z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Zdejmujemy z ognia.

  3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy poszatkowany czosnek. Podsmażamy żeby się zarumienił. Dodajemy rozmrożony szpinak. Jak się wymiesza z czosnkiem i podgrzeje dodajemy szpinak świeży. Gdy liście szpinaku "zwiędną" dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę z boczkiem. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Wszystko zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

  4. Gdy szpinak ostygnie dodajemy zmiksowane 4 jajka z dwoma dodatkowymi białkami pozostałymi z ciasta. Całość mieszamy i dodajemy starty drobno ser żółty. Całość mieszamy. Na końcu dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy żeby nie uszkodzić kostek sera.

  5. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Formę na tartę możemy wysmarować masłem i przekładamy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni i pieczemy kilka minut aż górna warstwa stwardnieje.

  6. Wyciągamy formę z piekarnika i wypełniamy przygotowanym farszem. wszystko wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Tartę można podawać na zimno lub na gorąco.

  7. Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ale tarta ze szpinakiem i boczkiem jest też idealna na zimno oraz odgrzewana kolejnego dnia.

  8. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 16 stycznia 2014
Szynszylko, rewelka Ci wyszła, przepyszna !
agnieszkacrow 16 stycznia 2014
przepyszna! zrobię, jak tylko kupię foremkę do tarty :)
taura 17 stycznia 2014
Na bogato i pysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szpinak świeży 20 dag
  • szpinak mrożony 0,5 kg
  • czosnek 6 dużych ząbków
  • boczek wedzony 20 dag
  • cebula 3 duże szt
  • ser żółty 10 dag
  • jajka 6 szt
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka przenna typu 1850 dwie szlanki
  • masło 15 dag
  • ser feta 1 opakowanie
Składniki