Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Proponujemy wykorzystanie nieco niedocenianych, białych szparagów, których świat z pewnością dorównuje tym zielonym. Wykorzystanie ciasta francuskiego zdecydowanie przyspieszy prace.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 575
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 123
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22689
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 575
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 123
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22689
Składniki
Przygotuj spód do tarty. Przesiej mąkę pszenną i wyłóż ją na stolnicę albo do dużej miski. Dodaj posiekane zimne masło prosto z lodówki. Dopraw solą. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili dodaj jajko. Krótko i energicznie zagniataj aż do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche, dodaj łyżkę wody.
Uformuj kulę, a następnie włóż spód ciasta do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, a następnie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód do tarty. Z wierzchu nakłuj widelcem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 20-25 minut aż się zarumieni.
W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz, a następnie odłam zdrewniałe końce i główki. Resztę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej na 2 lub 3 części. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Ser zetrzyj na tarce.
Pomidorki koktajlowe obmyj pod bieżącą wodą, a następnie przekrój na pół. Na podpieczony, lekko ostudzony spód, wyłóż szparagi i pomidorki koktajlowe. Dodaj starty ser. W małej misce wymieszaj energicznie rózgą jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową i czosnek. Zalej tartę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż masa się zetnie i będzie miała złoty kolor, czyli około 30 minut. Po wyciągnięciu posyp świeżym posiekanym szczypiorkiem.