Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z ziołami i cukinią"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Ciasto. Mąkę, masło, żółtka i sól siekamy na stolnicy. Szybko zagniatamy w kulę i na 55–60 minut wkładamy do lodówki.
Spód i brzegi natłuszczonej formy do pieczenia tart wylepiamy ciastem o grubości 1 cm. Nakłuwamy widelcem i na 15 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.
Farsz. Umytą cukinię kroimy w plasterki. Umyte jajka wybijamy do miseczki, mieszamy ze śmietaną i posiekanymi ziołami (jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy użyć suszonego tymianku, ziół prowansalskich, bazylii itp.). Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Fetę rozkruszamy.
Na podpieczonym spodzie układamy plasterki cukinii, posypujemy fetą, zalewamy śmietaną. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 195 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 8,6 g/Węglowodany 41 g. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł.Źródło: Rewia