Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Doskonaly lekki obiad lub kolacja. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ok. 70 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 g zielonych szparagów
  • 350 g serka śmietankowego
  • 200 g kwaśnej śmietany (creme fraiche)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zmiksowac make z maslem i sola, pomalu dodawac wode. Wstawic ciasto na godzine do lodówki, wyjac 20 minut przed dalsza obróbka.
    Ciasto rozwalkowac, wlozyc do foremki i posypac spód bulka tarta.

  2. Szparagi blaszujemy ok. 2 min. i splukujemy lodowata woda, nastepnie suszymy w reczniku papierowym.
    Ser mieszamy ze smietana i jajkami, doprawiamy sola i pieprzem.
    Wkladamy do foremki szparagi i zalewamy masa serowa.
    Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170° C

Komentarze do przepisu (16)

Ewaaa 31 maja 2014
pyszność, połączenie bankowo wyśmienite, ale bym sobie taki kawałeczek zapodała (teraz) :))))
Ewus71 31 maja 2014
Pięknie wygląda i na pewno jest bardzo pyszny
Pierwszy raz widzę coś takiego,osobiście wypróbuję .Gratuluję... Czytaj całość »
Pięknie wygląda i na pewno jest bardzo pyszny
Pierwszy raz widzę coś takiego,osobiście wypróbuję .Gratuluję i pozdrawiam
aaasikkk 01 czerwca 2014
Bardzo ciekawy pomysł na tartę! Muszę wypróbować! Czy możesz zdradzić jakiej średnicy miałaś foremkę do... Czytaj całość »
Bardzo ciekawy pomysł na tartę! Muszę wypróbować! Czy możesz zdradzić jakiej średnicy miałaś foremkę do tarty? Obawiam się czy moja nie będzie za duża i czy wszystko mi się nie rozpłynie...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ok. 70 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 g zielonych szparagów
  • 350 g serka śmietankowego
  • 200 g kwaśnej śmietany (creme fraiche)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
Składniki