Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w przygotowaniu, pożywna i smaczna tarta, którą można zrobić z dowolnymi mrożonymi warzywami.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 112
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 112
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto.
Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać bułką tartą. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.
W tym czasie usmażyć warzywa na półtwardo na oleju, pod koniec dodając curry, a następnie całość lekko przestudzić.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, spód nakłuć widelcem. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Białka i żółtko roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną, serem żółtym, czosnkiem i przyprawami. Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wyłożyć warzywa, polać masą serową i zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed podaniem tartę można polać keczupem.