Tarta z warzywami na patelnię

Tarta z warzywami na patelnię
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Szybka w przygotowaniu, pożywna i smaczna tarta, którą można zrobić z dowolnymi mrożonymi warzywami.

Składniki

  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Masło - 125 g
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 4 łyżki
  • Olej roślinny do nasmarowania formy
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Farsz:
  • Warzywa na patelnię - 1 opakowanie
  • Jajo kurze całe - 1 sztuka
  • Białko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Śmietana 18 % - 5 łyżek
  • Ser żółty - 15 dag
  • Czosnek - 2 przetarte ząbki
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto.

  2. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać bułką tartą. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

  3. W tym czasie usmażyć warzywa na półtwardo na oleju, pod koniec dodając curry, a następnie całość lekko przestudzić.

  4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, spód nakłuć widelcem. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

  5. Białka i żółtko roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną, serem żółtym, czosnkiem i przyprawami. Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wyłożyć warzywa, polać masą serową i zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

  6. Przed podaniem tartę można polać keczupem.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 26 września 2018
Bardzo smaczna tarta! wlasciwie dobra na kazdy posilek!
bryssska 27 września 2018
Pysznie wygląda, prosta i smaczna ;-D
SlodkoSlodka83 27 września 2018
Prosta i fajna
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Masło - 125 g
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 4 łyżki
  • Olej roślinny do nasmarowania formy
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Farsz:
  • Warzywa na patelnię - 1 opakowanie
  • Jajo kurze całe - 1 sztuka
  • Białko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Śmietana 18 % - 5 łyżek
  • Ser żółty - 15 dag
  • Czosnek - 2 przetarte ząbki
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
Składniki