Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z truskawkami i budyniem śmietankowym"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 84
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 84
Składniki
Ubij mikserem masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż je na blat podsypany mąką. Zagnieć, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj. Następnie przełóż na natłuszczoną formę i dociśnij. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Dzięki temu w cieście nie zrobią się bąble. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz 10 minut. Usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka lub wody). Dodaj esencję waniliową. Wyłóż na ciasto.
Truskawki szybko opłucz, osącz na sitku, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cząstki. Powtykaj je w jeszcze ciepły budyń.
8 porcji • : 20 min • pieczenie: 15 min • chłodzenie 30 min • 254 kcal/porcja • 2 zł/porcjaŹródło: Olivia