Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z rabarbarem i budyniem waniliowym"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 319
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 319
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Składniki
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Zagnieć ciasto z mąki pszennej, masła, cukru pudru i jajka. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Później wyjmij ciasto, rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną formę do tarty, odetnij wystające ciasto, a spód ponakłuwaj. Przykryj pergaminem i przygnieć czymś ciężkim. Piecz 20 minut w 200 st. C., następnie zdejmij papier i piecz jeszcze 8 minut.
Z odciętych kawałków uformuj kulę, rozwałkuj i wytnij foremką kwiatki. Ułóż je na blasze z pergaminem. Piecz 8 minut w 200 st. C.
Budyń wymieszaj z 60 ml mleka i 3 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotuj i dodaj do niego budyń. Gotuj jeszcze minutę.
Budyń rozsmaruj na spodzie tarty i odstaw na 30 minut. Sok wiśniowy zagotuj z 75 g cukru. Dodaj rabarbar i gotuj 3 minuty. Wyjmij rabarbar, a do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 5 łyżkami wody. Mieszając, gotuj minutę.
Częścią masy posmaruj kwiatki i oprósz perełkami. Do reszty masy dodaj rabarbar i zagotuj. Gotową posmaruj tartę i włóż ciasto do lodówki na 45 minut.
Udekoruj przygotowanymi wcześniej kwiatkami z ciasta oraz pokruszonymi bezami.Źródło: Tele Tydzień