Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z pstrągiem i riccottą"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27498
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1256
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27498
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1256
Składniki
70 minut • Porcja ok. 210 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 6 porcji
Mąkę posiekaj z zimnym masłem na grudki, dodaj żółtka, śmietanę i sól. Wymieszaj i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki naczynia, przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą i podpiecz. Po 15 min ściągnij papier i piecz jeszcze około 15 min na złoty kolor.
Jajka roztrzep, połącz z ricottą, kaparami, koperkiem i pokrojoną papryką. Dopraw do smaku.
Na podpieczonym cieście rozłóż kawałki pstrąga. Na wierzch wyłóż masę serowo-jajeczną z warzywami.
Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz jeszcze około 25 minut na złocisty kolor.Źródło: Kobieta i życie