Tarta z porami

Tarta z porami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ehinac3a
Niezbyt szybkie, ale tanie, bardzo smaczne i sycące.

Składniki

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Chowamy na 1 godzinę do lodówki.

  2. Por - białą i jasnozieloną część - kroimy w plasterki i szklimy na maśle i oleju.

  3. Do lekko wystudzonych porów dodajemy około pół łyżeczki soli i śmietanę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Ponownie dajemy do wystudzenia. Dodajemy zbełtane jajka, doprawiamy solą i gałką muszkatałową.

  4. Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto - spód plus boki, przekuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 15 minut (aż się lekko zrumieni).

  5. Po zrumienieniu ciasta wyciągamy je, wylewamy masę porowo-śmietanową, na wierch układamy plasterki sera w dwóch warstwach i dajemy spowrotem do piekarnika na około 10 minut.

  6. Jemy ciepłe :]

Składniki
Składniki