Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z pomidorami i fetą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 255
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 255
Składniki
Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, na godzinę wstawiamy do lodówki. Wałkujemy na dwa placki, każdym wylepiamy nasmarowaną tłuszczem, obsypaną bułką tartą formę. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180°C i podpiekamy na jasny kolor.
Farsz: Posiekany drobno czosnek i pokrojoną cebulę szklimy na łyżce masła. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażymy. Farsz wykładamy na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart układamy plastry pomidorów, środki dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą.
Jajka miksujemy ze śmietanką. Przyprawiamy solą, sporą ilością pieprzu, startą gałką muszkatołową. Wylewamy na farsz na tartach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekamy około 30 minut.
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji ok. 1,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 327 kcal Białko 10,7 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 21 g.Źródło: Rewia