Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z pomidorami"
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 893
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 32
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 117
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 893
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 32
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 117
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, pokrojone na wiórki masło oraz jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180° C, formę z ciastem wstaw na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut. Przestudź.
Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki umyj i osusz. Na teflonową patelnię wrzuć boczek. Gdy zacznie się rumienić i wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę. Smaż tak długo, aż się zeszkli.
Przestudź, a następnie wyłóż na ciasto. Do miseczki wbij jajka, wlej śmietankę, dodaj suszoną bazylię, całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masą zalej ciasto, na wierzchu ułóż pomidorki. Piecz 20-30 minut w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 590 kilokaloriŹródło: Świat i Ludzie