Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na świeże pomidorki więc proponuję prostą do wykonania a zarazem smaczną tartę.
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 210
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 550
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 210
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 550
Składniki
Siekamy zimne masło z mąką jajkiem i żółtkiem, dodajemy sól,szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremkę do tart. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut by lekko podpiec. Ubijamy na sztywno 3 białka z odrobiną soli a żółtka ucieramy z serkiem topionym. Łączymy żółtka z pianą dodajemy szczypiorek, pieprz i zioła prowansalskie, delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidory i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach.