Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-07-2022
Słodko-ziemisty smak młodych buraczków, kremowy kozi ser i pachnący tymianek...
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 61
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 420
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1148
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 61
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 420
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1148
Składniki
Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do lodówki na około godzinę.
Na schłodzone ciasto położyć pergamin i wysypać kulki ceramiczne do obciążenia (lub groch), piec przez około 20 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze około 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oleju. Dodać po szczypcie soli i cukru oraz ocet balsamiczny. Dusić przez 5 minut do odparowania płynu.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Cebulę przełożyć na podpieczony spód, zalać masą śmietanową. Buraczki pokroić na kawałki (te mniejsze zostawić w całości), kozi ser w plasterki, ułożyć na tarcie, posypać listkami tymianku.
Tartę piec przez około 30 minut, do ładnego zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno.