Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z miętowym kremem"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 544
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 544
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier puder oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 20-30 minut w temp. 200 st.
Żelatynę namocz, odstaw, aby spęczniała.
Twarożek utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze śmietaną. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, domieszaj do masy serowej. Rozdziel ją, połowę masy połącz z likierem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj jasny krem, potem krem miętowy.
Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Tartę schładzaj 3 godziny. Przed podaniem udekoruj różą z melona oraz listkami mięty.
ok. 45 min, chłodzenie ok. 3 godzin, 1 porcja ok. 370 kcal, ok. 1,40 zł za porcję.Źródło: Tina