Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z łososiem i szpinakiem"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11292
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11292
Składniki
Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 3 zł
Ciasto: miękkie masło utrzyj z mąką pszenną i krupczatką (dzięki krupczatce ciasto będzie bardziej kruche). Dodaj 5 żółtek, szczyptę soli i zioła prowansalskie. Zagnieć. Ciasto rozwałkuj. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasto. Brzegi przytnij do 3/4 wysokości formy. Ciasto przykryj papierem do pieczenia, wsyp groch. Piecz 20 minut w 160°C. Papier z grochem usuń, ciasto posmaruj pozostałym żółtkiem. Piecz 7-10 minut w tej samej temp.
Farsz: łososia pokrój na małe kawałki. Szpinak rozmroź lub opłucz. Cebulę obierz, posiekaj. Jajka ubij na prawie białą pianę. Dodaj szczyptę soli, zmiksuj na małych obrotach. Dodaj ser i śmietanę, połącz. Dodaj po kolei szpinak, łososia i cebulę, mieszając ręcznie, delikatnie, by piana nie opadła. Farsz wylej na ciasto, wyrównaj. Piecz 40-50 minut w temp. 170°C.
Oliwki przekrój na pół. Cukinię umyj, pokrój na cienkie długie paski obierakiem do warzyw. Tartę lekko ostudź. Udekoruj paskami cukinii (ułóż je w kratkę). W powstałe okienka włóż oliwki, przekrojoną częścią do dołu.Źródło: Chwila dla Ciebie