Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kurczakiem i pieczarkami"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 68
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 800
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 68
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 800
Składniki
Ciasto: Do mąki przesianej z solą wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż utworzą się grudki. Dodajemy jajko roztrzepane z wodą, szybko zagniatamy, ciasto formujemy w kulę. Chłodzimy pół godziny w lodówce.
Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tart i podpiekamy 15 minut w temperaturze 200oC.
Farsz: Kurczaka kroimy w kosteczkę, natkę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w cząsteczki i smażymy na maśle, aż cały sok, który puściły, odparuje.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i kurczaka, chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Na cieście układamy farsz, zalewamy śmietaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Czas przygotowania 60 minut.
Cena jednej porcji około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 302 kcal
Białko 11 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 25 gŹródło: Rewia