Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny przepis jeśli masz niewiele czasu na przygotowanie obiadu, albo za chwilę mają się zjawić goście.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3295
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3295
Składniki
Filet z kurczaka umyć a następnie pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do gyrosa i usmażyć. W czasie kiedy kurczak będzie się smażył, można przygotować formę na tartę i ciasto. Jeśli nie masz specjalnej formy możesz tak jak ja użyć przykrywki od naczynia żaroodpornego. Naczynie należy posmarować olejem lub oliwą, a następnie wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem
Na ciasto wykładamy usmażonego kurczaka, a także pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posypujemy zieloną pietruszką.
Całość należy zalać śmietaną rozbitą z czterema całymi jajkami oraz przyprawioną solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami według upodobania i w zależności od tego z czym robimy tartę. Ja dodałam cząber i zioła prowansalskie.
Tak przygotowaną tartę należy wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach, aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie, a ciasto przyrumieni.
A potem już tylko wystarczy pokroić i nałożyć na talerz :) Smacznego!