Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z jajkami i szynką"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1020
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1173
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11923
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1020
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1173
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11923
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło, posiekaj. Następnie dodaj wodę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy lub blacie podsypanym mąką, rozwałkuj na okrągły placek nieco większy niż forma. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i uformuj wysoki rant. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 5 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz kolejne 5 minut. Przestudź.
Szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Do miseczki wbij 4 jajka, rozmąć. Dodaj śmietanę, starty ser, pokrojoną szynkę oraz szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzch wbij pozostałe jajka. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie