Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z jabłkowymi różyczkami"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 53
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 195
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 53
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 195
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, pokrojone wcześniej na kawałeczki. siekaj nożem, a gdy powstaną grudki, wbij 1 jajko. Dosyp cukier puder. Wlej 3 łyżki zimnej wody. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Jabłka umyj, jak najcieniej obierz. Skórki zwiń ciasno, formując różyczki (z pozostałego miąższu jabłek możesz ugotować kompot). Różyczki natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o śr. 28 cm. Formę do tarty o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep przygotowanym plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Spód przykryj kawałkiem pergaminu. Posyp suchymi ziarnami fasoli albo ryżu.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 10 minut. Potem usuń pergamin oraz fasolę (ew. ryż).
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń wanilii. Wymieszaj go ze śmietaną, cukrem, proszkiem budyniowym oraz pozostałymi 2 jajkami. Masę wylej na podpieczony spód. Ustaw różyczki z jabłek. Tartę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 25-30 minut.
Wyjmij odstaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina