Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z grzybami, bekonem i świeżą natką pietruszki - pyszna:).
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę, zmielone grzyby, sól i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtko i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 23,5 cm wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być fasola, ryż). Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier i piec dalej 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Nadzienie: Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić na złoty kolor. Dodać grzyby i zalać wodą – 2/3 szklanki (w razie potrzeby dolać więcej). Całość dusić ok. 30 minut pod przykryciem, a koleje 15 minut bez pokrywy. Woda powinna całkowicie odparować, a grzyby powinny puścić tzw.”klej”. Po ostudzeniu doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Odstawić do wystygnięcia. Jajka, białko, śmietanę, boczek i natkę pietruszki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Grzyby wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Masę śmietanową wylać na warstwę grzybów. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 30 – 35 minut, aż masa się zetnie. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić. Smacznego! Więcej zdjęć i przepis znajdziecie na: http://domowe-wypieki.com/tarta-z-grzybami-lesnymi/