Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tarta z grzybami, bekonem i świeżą natką pietruszki - pyszna:).

Składniki

  • 225 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka zmielonych grzybów suszonych (na proszek)
  • 250 g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 30 g masła
  • 150 g cebuli
  • 3/4 szklanki wody
  • 80 g boczku
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka, 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Mąkę, zmielone grzyby, sól i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtko i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 23,5 cm wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być fasola, ryż). Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier i piec dalej 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

  2. Nadzienie: Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić na złoty kolor. Dodać grzyby i zalać wodą – 2/3 szklanki (w razie potrzeby dolać więcej). Całość dusić ok. 30 minut pod przykryciem, a koleje 15 minut bez pokrywy. Woda powinna całkowicie odparować, a grzyby powinny puścić tzw.”klej”. Po ostudzeniu doprawić solą i pieprzem.

    Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Odstawić do wystygnięcia.

    Jajka, białko, śmietanę, boczek i natkę pietruszki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Grzyby wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Masę śmietanową wylać na warstwę grzybów. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 30 – 35 minut, aż masa się zetnie. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić. Smacznego!

    Więcej zdjęć i przepis znajdziecie na: http://domowe-wypieki.com/tarta-z-grzybami-lesnymi/

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 18 października 2013
Grzybowe pyszności zasługujące na dużego "kciuka"
taura 18 października 2013
śliczne!
DomoweWypieki 18 października 2013
Dziękuję!:) Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 225 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka zmielonych grzybów suszonych (na proszek)
  • 250 g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 30 g masła
  • 150 g cebuli
  • 3/4 szklanki wody
  • 80 g boczku
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka, 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól
Składniki