Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Tarta z gruszką i serem pleśniowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: i_lovelife
Pyszna tarta lekka i smaczna zarówno na ciepło jak i zimno

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • Nadzienie
  • 150 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 120 g serka ricotta
  • 3 duże jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • rukola do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto. Połącz mąkę z wodą solą i masłem ( masło posiekaj w kostkę przed połączeniem). Uformuj kulę i włóż ciasto na ok. 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190ᵒC.

    Ciasto wykładamy na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut z obciążeniem ( wysypujemy groch, ryż lub metalowe obciążenie do ciast).
    W tym czasie przygotuj nadzienie.

    W dużej misce wymieszaj ser pleśniowy pokrojony w drobną kosteczkę, ricottę oraz jajka. Dodaj estragon i dopraw solą i pieprzem Jedną gruszkę pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do masy.
    Na podpieczony spód tarty wylej gotową masę i ułóż na niej 2 gruszkę pokrojoną w plastry. Piecz w piekarniku ok. 25-30 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.

    Tartę dekorujemy świeżą rukolą. Podawaj na ciepło od razu lub na zimno. Smacznego

Komentarze do przepisu (1)

jurij 16 marca 2019
Czy 250ml śmietany to nie za dużo? Co trzeba zrobić z tą śmietaną? Śmietana jest w składnikach, ale już nie... Czytaj całość »
Czy 250ml śmietany to nie za dużo? Co trzeba zrobić z tą śmietaną? Śmietana jest w składnikach, ale już nie w przygotowaniu.
Składniki
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • Nadzienie
  • 150 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 120 g serka ricotta
  • 3 duże jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • łyżka świeżego posiekanego estragonu ( opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 2 duże dojrzałe gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • rukola do dekoracji
Składniki