Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z gruszką i gorgonzolą na cieście orzechowym"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1713
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1713
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Składniki
Zmiel orzechy, wymieszaj z mąką i masłem. Dodaj roztrzepane jajko oraz mleko, wyrób gładkie ciasto. Schłódź w lodówce (30 minut).
Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę i podpiekaj 15 minut w temp. 180 st. C.
Podsmaż na maśle posiekane szalotki i plastry gruszek. Wymieszaj parmezan, śmietanę i szalotki, wylej masę na ciasto. Ułóż pokrojone gruszki, posyp pokruszoną gorgonzolą i orzechami. Piecz 20-25 minut.
<strong>Jak to zrobić?</strong>
Lepiej kupić orzechy w skorupkach i wyłuskać tuż przed pieczeniem tarty. Będziesz miała gwarancję, że dadzą tarcie mocny smak i aromat. Kupowane łuskane mogą być zwietrzałe.Źródło: Olivia