Tarta z brukselką

Tarta z brukselką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Maudie
Tarta dla miłośników brukselki:) Przepis pochodzi z książki "Polubić kapustę"

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 200 g
  • margaryna, 150 g
  • lodowata woda, 2 łyzki
  • sól, szczypta
  • Nadzienie:
  • brukselka, ok 700 g - 1kg
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • śmietana 12% lub 18%, 1/2 szklanki
  • oliwa, 2 łyżki
  • jajka, 2
  • ser żółty, ok 100 g

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyścić,umyć i ugotować al dente.Odcedzić.

  2. Mąkę posiekać z margaryną na małe grudki,wlać 2 łyżki lodowatej wody,wsypać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę,owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 min.Po tym czasie formę do tarty wylepić ciastem,zużywając 2/3 ilości.Ponakłuwać widelcem,wyłożyć "szczelnie" brukselkę,posypać posiekanym czosnkiem i skropić olejem.Z reszty ciasta zrobić paseczki i ułożyć je na brukselce w kratkę.Wstawić do piekarnika do 220 st na ok 20 min.

  3. W czasie pieczenia roztrzepać śmietanę z jajkami i startym na grubych oczkach serem.Gdy tarta podpiecze się ok 20 min zalać ją sosem i piec jeszcze ok 15 min aż na wierzchu wytworzy się rumiana skorupka,smacznego:)

Komentarze do przepisu (8)

fiorof 13 listopada 2012
Wygląda pysznie :)
irma 13 listopada 2012
Tarta wygląda fantastycznie i koniecznie muszę wypróbować, bo uwielbiam brukselkę. Pozdrawiam,.
Konto usunięte 13 listopada 2012
Gratulacje z powodu 100-tnego przepisu.Maudie wszystkie twoje przepisy są smakowite i bardzo różnorodne,zdjęcia... Czytaj całość »
Gratulacje z powodu 100-tnego przepisu.Maudie wszystkie twoje przepisy są smakowite i bardzo różnorodne,zdjęcia piękne - za te 100 przepisów dostajesz ode mnie złoty medal.
Życzę następnej setki smakołyków.Pozdrawiam - a tartę na pewno wypróbuję ,ale z innym warzywkiem...5..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mąka, 200 g
  • margaryna, 150 g
  • lodowata woda, 2 łyzki
  • sól, szczypta
  • Nadzienie:
  • brukselka, ok 700 g - 1kg
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • śmietana 12% lub 18%, 1/2 szklanki
  • oliwa, 2 łyżki
  • jajka, 2
  • ser żółty, ok 100 g
Składniki