Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta

Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szynszylka
Szybki prosty przepis na pyszną tartę z brokułami, serem ricotta i boczkiem.

Składniki

  • brokuł 1 średniej wielkości sztuka
  • boczek wędziny 20 dag
  • ser ricotta 1 opakowanie
  • jajka 6 sztuk
  • mąka przenna tortowa 2 szklanki
  • masło 10 dag
  • Sól
  • Pieprz
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Z mąki, jednego jajka, masła proszku do pieczenia i szczypty soli ugniatamy ciasto. Ugniatamy krótko, do momentu połączenia składników. Odkładamy do lodówki.

  2. Z brokuła odcinamy różyczki jak najlniejsze ok 2-3 cm średnicy. Wrzucamy na gotująca się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia (chłodniejsze nie będą parzyły podczas układania)

  3. Boczek krosimy w kostkę i chwilę smarzymy na patelni. Przekładamy do salaterki żeby trochę wystygł.

  4. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Formę na tartę możemy wysmarować masłem i przekładamy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170 stopni i pieczemy kilka minut aż górna warstwa stwardnieje.

  5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Małą łyżeczką układamy na wierzchu małe kawałki (kuleczki) sera ricotta. Między serem rozkładamy przestudzone kawałki brokuła a nastepnie boczek.

  6. Wbijamy 5 jajek do miseczki doprawiamy odrobiną soli i piepszu i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Powoli przelewany roztrzepane jajka na foremkę w różnych miejscach żeby masa rónomiernie wypełniła wolne przestrzenie między składnikami.

  7. Wstawiamy foremkę z tartą z brokułami, boczkiem i serem ricotta do piekarnika i pieczemy tartę w temperaturze ok 170 stopni ok 20 minut aż jajko się zetnie.

  8. Gotową tartę z brokułami, boczkiem i serem ricotta można podawać od razu na ciepło lub po ostudzeniu na zimno.

  9. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 29 listopada 2017
Zajefajna tarta, aż ślinka leci widząc te foty xD
GREGORHSPEED 29 listopada 2017
Pycha <3
Składniki
  • brokuł 1 średniej wielkości sztuka
  • boczek wędziny 20 dag
  • ser ricotta 1 opakowanie
  • jajka 6 sztuk
  • mąka przenna tortowa 2 szklanki
  • masło 10 dag
  • Sól
  • Pieprz
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Składniki