tarta z bobem i kiełbasą chorizo

tarta z bobem i kiełbasą chorizo
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
tarta na kruchym spodzie, z bobem i hiszpańską kiełbasą

Składniki

  • bób - 250 g
  • kiełbasa chorizo - 120 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • cheddar (lub inny żółty twardy ser) - 125 g
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • jajka -2 duże
  • sól, pieprz
  • olej - 2 łyżki
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - szklanka
  • masło - 100 g
  • żółtko - 1 szt
  • zimna woda - 2 łyżki
  • sól

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta szybko zagnieść, włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki.

  3. Jajka wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć, dodać starty na tarce o dużych oczkach ser.

  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (średnica 23 cm), nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez 10 minut.

  5. Na podpieczony spód wyłożyć usmażoną cebulę, następnie bób i plasterki kiełbasy. Zalać masą serowo-jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 25-30 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 06 lipca
Pyszotka:))
Składniki
  • bób - 250 g
  • kiełbasa chorizo - 120 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • cheddar (lub inny żółty twardy ser) - 125 g
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • jajka -2 duże
  • sól, pieprz
  • olej - 2 łyżki
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - szklanka
  • masło - 100 g
  • żółtko - 1 szt
  • zimna woda - 2 łyżki
  • sól
Składniki