Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z bitą śmietaną"
Składniki
Przesianą mąkę tortową, cukier puder i pokrojone w kostkę masło siekamy na stolnicy. Dolewamy 5-6 łyżek lodowatej wody i szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Rozwałkowane ciasto przenosimy do natłuszczonej i oprószonej mąką ziemniaczaną formy. Ciasto starannie przyciskamy do krawędzi foremki, a dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Podpieczoną tartę smarujemy powidłami. Na powidłach układamy dekoracyjnie ćwiartki śliwek. Posypujemy cynamonem i ponownie wstawiamy na 15 minut do ciepłego piekarnika.
Zimne ciasto smarujemy tężejącą galaretką owocową. Gdy galaretka zastygnie, dekorujemy bitą śmietaną i cząstkami śliwek.Źródło: Rewia