Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z bekonem i porem"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł • Przepis na 6 porcji
Mąkę rozcieraj palcami z zimnym masłem do uzyskania okruchów. Dodaj sól, żółtko, wodę i wyrabiaj, aż wszystkie się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki.
Por dokładnie opłucz, pokrój w krążki i podduś go na oliwie przez kilka minut. Bekon pokrój w kosteczkę.
Rozwałkowane ciasto przenieś na wałku do natłuszczonej tortownicy. Podpiecz je około 10 min w 180°C.
Jajka roztrzep, wy- mieszaj ze śmietaną, porem, bekonem, ementalerem i 1/3 porwanych listków rukoli bez łodyżek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5Mieszaninę wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz w 180°C 30 minut. Podawaj posypaną listkami rukoli.Źródło: Kobieta i życie