Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z ananasem i kokosem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 44
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 44
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 41
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, żółtko i cukier waniliowy. Siekamy nożem , a potem szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy nim blachę do tarty, łącznie z bokami. Cały spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180oC ok. 25 minut.
Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy na półplastry. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier. Do gotowej śmietany dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
Ostudzone ciasto posypujemy żurawiną namoczoną w zalewie z ananasów, smarujemy bitą śmietaną, układamy na niej ananasy i zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł.
Wartość odżywcza porcji 248 kcal Białko 4,9 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia