Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-12-2021
Wystarczy niespełna godzina i kilka głównych składników, by wyczarować to efektowne danie na ciepło. Świeży pomidor bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem, zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Tarta na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 34
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 287
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 34
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 287
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak i smażymy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie na patelnię dodajemy ser feta i dwie szczypty pieprzu, podsmażamy jeszcze minutę i odstawiamy farsz do lekkiego przestudzenia.
W misce rozkłócamy jaja widelcem, dodajemy jogurt naturalny, starty ser żółty, dużą szczyptę soli oraz przestudzony szpinak i mieszamy całość. Formę do tarty (u mnie okrągła o średnicy 26 cm) wykładamy ciastem francuskim. Fragmenty wystające poza brzeg formy odcinamy i formujemy z nich ruloniki, tworząc kształt róży. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i wylewamy na ciasto farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Brzegi ciasta zawijamy do środka, kładąc je na farszu. W wolnych miejscach układamy róże z ciasta francuskiego. Tartę pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.