Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuję francuska La Tarte znaną Wam pod zwyczajową nazwa Tarta. Wytrawne smaki wygrały dziś z słodkością, dlatego postanowiłem podrzucić Wam przepis na tarte szpinakową.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 191
Polecam.
Odsłon: 897
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 202
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9309
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 191
Polecam.
Odsłon: 897
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 202
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9309
Składniki
Zacznijcie od wymieszania mąki z jajkami, margaryna i śmietaną (dodając szczyptę soli) i zacznijcie wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto wrzucacie do lodówki na około 30 minut. Nadmienię, że ilość składników podanych w przepisie na ciasto wystarczy wam na dwie tarty. Zabieramy sie za farsz. Lekko podsmażamy wcześniej pokrojony w plasterki czosnek, ale pamiętajcie aby go nie zarumienić, a po chwili dodajcie szpinak. (Jeżeli użyjecie mrożony szpinak pamiętajcie aby zredukować powstałą wodę). Wyjmujemy jedną porcję ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy do tartownicy, dostosowując kształt ciasta do kształtu naczynia. Powstały nadmiar ciasta zbierający się na brzegach usuwamy :D. Nakłuwamy ciasto widelcem i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 12 min (do lekkiego zrumienienia ciasta). W tym czasie wracamy do farszu dolewamy do niego 1/3 szklanki śmietanki 30% i wbijamy jedno jajko. Powstałą masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z palnika. 12 min szybko mija, więc wykładamy z piekarnika podpieczony spód tarty i uzupełniamy powstałą formę naszym farszem i „dekorujemy” jej wierzch serem fetą i świeżo mielonym pieprzem. Prawie gotowe, wrzucamy ponownie do piekarnika na około 25 minut – temperatura 190 stopni. Gotową Tartę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzę smacznego!!!