Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta śmietanowa ze śliwkami"
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10549
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 305
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10549
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 305
Składniki
70 minut • Porcja ok. 350 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, miękkie, pokrojone masło, jajko i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój je wzdłuż w ćwiartki.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. W śmietanie ubij jajko i dodaj do ciepłego budyniu. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek (większy niż średnica formy). Wylep nim formę, formując krawędź o wysokości 3 cm. Na ciasto wylej krem śmietanowo-budyniowy. Na powierzchni porozkładaj pokrojone śliwki skórką do dołu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C około 45 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia w formie i dopiero pokrój na porcje.Źródło: Kobieta i życie