Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta śmietanowa z malinami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Maliny przesyp do miseczki. Pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Masło stop, odstaw do wystudzenia. Pokrusz w malakserze 35 dag ciasteczek (ew. ciastka włóż do foliowej torebki i ugnieć je wałkiem do ciasta). Okruszki wymieszaj z masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj odrobiną oleju. Spód wylep masą z ciastek. Wstaw do lodówki na 30 minut. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw na bok, aby spęczniała.
Pozostałe ciastka połam na kawałeczki. Maliny zmiksuj, ew. dodatkowo przetrzyj przez sitko. 20 dag śmietany ubij z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połącz ją z serkiem. Domieszaj bitą śmietanę. Dodaj 1/2 musu malinowego i delikatnie przemieszaj widelcem, aby powstały cieniutkie smugi. Masę wyłóż na spód z ciasteczek. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Wierzch tarty polej pozostałym musem malinowym. Wokół brzegu wyciśnij małe rozetki bitej śmietany. Ciasto udekoruj kawałeczkami ciastek.
ok. 45 minut . Chłodzenie ok. ok. 2 godzin. 1 porcja ok. 320 kcal.Źródło: Tina