Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta śliwkowa z kratką"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 159
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 172
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 159
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 172
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj bułkę tartą, migdały lub orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, wymieszaj. Do drugiej miski włóż masło, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dosypuj cukier.
Następnie dodaj jajko oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec wsyp suche , zmiksuj na gładką masę. Ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Śliwki pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem. Pierwszy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy. Na to wyłóż śliwki i skrop je sokiem z cytryny.
Drugi kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski. Ułóż je na wierzchu śliwek tworząc kratkę. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie