Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta serowo-ziemniaczana"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1132
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 173
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 331
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1132
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 173
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 331
Składniki
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
na ciasto siekamy nożem, szybko zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na 25 min.
W czasie, gdy ciasto się schładza, przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, drobno ją kroimy i szklimy na maśle. Przeciskamy przez praskę ser i ziemniaki. Dodajemy zioła prowansalskie, szczypiorek oraz cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i oblepiamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta po bokach odcinamy nożem. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180o C . Potem wykładamy na nie farsz.
Pomidory kroimy na pół i wyjmujemy gniazda z nasionami. Układamy je na cieście skórką do góry. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180o C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut; Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie