Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta marcepanowa"
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 264
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 23
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 264
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 23
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i 4 łyżki cukru. Dolej 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę.
W tym czasie masę marcepanową utrzyj z żółtkiem i 7 łyżkami cukru. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód wylep 1/3 masy marcepanowej.
Kruche ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na marcepanie. Resztę masy marcepanowej przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki wokół brzegu placka. Piecz 30 minut w temp. 175°C.
Śliwki rozetnij, usuń pestki, potnij na cząstki. Kisiel wymieszaj z 6 łyżkami soku. Pozostały sok zagotuj ze śliwkami i resztą cukru.
Wlej rozrobiony kisiel, gotuj do zgęstnienia. Wyłóż na upieczony spód tarty.Źródło: Naj